oliivipuisetFB.jpg

Lomamatkoilla kierrän kaukaa kaikki turistirihkamaa kaupittelevat kojut, ja yritän löytää paikallisia käsitöitä. Hommasta tekee haastavan sen, että tuliaisten pitäisi myös sopia meidän kotiinkin. Joskus onnistaa, toisinaan ei - on ollut sellaisiakin lomamatkoja, joilta ei ole tullut mukana kuin valokuvia.

Kreikasta on helppo keksiä sitä paikallista tuomista. Hunajaan ja oliiveihin liittyviä juttuja kun on pilvin pimein. Oliiviöljyä en lähtenyt kantamaan mukanani, mutta mukaan tarttui kehuttuja oliivipuisia keittiövälineitä ja leikkuulauta.

oliivipuiset.jpg

Kävimme pienessä kaupassa, jossa myytiin kaikkea mahdollista oliivipuusta. Kaikki keittiövälineet ovat paikallista tuotantoa ja käsin tehtyjä. Tarjolla toki oli mitä vain viinipullotelineestä oliivihaarukoihin ja tarjoiluvateihin - sain kattavan esittelyn kaikesta. Päädyin näihin käteviin puisiin lastoihin, pienehköön leikkuulautaan ja hunajahyrrään. Niin, ja yhteen kylpyhuoneeseen liittyvään juttuun, mutta siihen myöhemmin. Se ei kuitenkaan ole puinen. ;)

Hoito-ohjeeksi sain normaalin pesun käytön jälkeen ja pari kertaa vuodessa oliiviöljyllä öljyämisen. Näitä ohjeita noudattamalla lastojeni pitäisi kestää vuosikaudet. Oliivipuu materiaalina on sellaista, joka ei värjäänny ja johon eivät hajut tartu. Olenkin jo lastallani kokkaillut tomaattipohjaista pastakastiketta, eikä lasta todellakaan värjääntynyt eikä valkosipulin haju tarttunut. 

Ensimmäiset kokemukset ovat siis positiivisia. Nähtäväksi jää, miten lastat kestävät käytössä. Ainoa miinuspuoli on, että niitä ei voi pestä astianpesukoneessa. Mutta toisaalta ei voi paistinpannuanikaan, joten samalla tulevat lastatkin puhtaaksi. Saatan toki olla eri mieltä kun ensimmäisen kerran unohdan pestä lastan heti, ja seuraavana päivänä rapsuttelen sadatellen kuivunutta ruokaa irti haaveillen astianpesukoneen teho-ohjelmasta. ;)

Mukavaa alkanutta viikkoa, ihanat. Minulle se tarkoittaa loman loppua ja arjen alkua. Onneksi hyvästä lomasta riittää energiaa ainakin alkuviikoksi, hih.. :D

Minna

Souvenirs from Greece - let's see if they bring a part of Mediterranean cuisine into my kitchen. ;)